Piparmētru kakao
2 ēdamkarotes kakao sajauc ar pusglāzi vāroša ūdens, pielej nedaudz stipras piparmētru tējas, vāra, līdz šķidrums kļūst biezāks.
Pievieno 1 glāzi piena un cukura pēc garšas. Uzvāra. Atdzesē. Var pielikt ledus gabaliņus.
Piena dzēriens ar aveņu sulu
1 l vārīts atdzesēts piens, ¼ - ½ l aveņu sula, cukurs pēc vajadzības
Pienu sajauc ar aveņu sulu, pievieno cukuru un labi atdzesē.
Līdzīgi
gatavo dzērienu ar citām (jāņogu, zemeņu, aprikozu, persiku u.c.)
sulām. Piena vietā var ņemt saldu 10% krējumu. Pasniedz mazās glāzītēs
pie cepumiem.
Rūgušpiena dzēriens ungāru gaumē
1 l svaigs, auksts rūgušpiens, loki, dilles, nedaudz sāls
Rūgušpienu labi sakuļ. Pievieno pēc patikas sāli (ļoti nedaudz), dilles, lokus. Lieto pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.
Rupjmaizes alus
600
g sakaltēta rupjmaize, 300 g kaltētas ābolu mizas (ja nav ābolu mizas
ņem 1 kg maizes), 8 – 10 l ūdens, 25 g raugs, 15 g apiņi, 600 g cukurs
Sagrieztu
maizi cepeškrāsnī apgrauzdē gaiši brūnu. Maizi un ābolu mizas liek
emaljētā traukā, pārlej ar vārošu ūdeni, pieliek citronu vai apelsīna
miziņas. Trauku aizvāko. Pēc 10 stundām caur marli izkāš. Apiņiem uzlej
1 glāzi ūdens un vāra 20 minūtes, izkāš, pielej alum. Pievieno cukuru
un raugu, raudzē 24 stundas. Putas nosmeļ. Pilda pudelēs, uzglabā vēsā
vietā. Norūgušam alum var pēc patikas pievienot medu.
Saules dzēriens
2 l degvīns, 1 l ķiršu (aveņu) sula, 50 g krustnagliņas, 50 g žāvētas plūmes (bez kauliņiem un dūmu piegaršas)
Degvīnu
sajauc ar ķiršu sulu un stipri sakuļ. Pieliek krustnagliņas un plūmes.
Lej platkaklainās pudelēs, stingri nosien ar celofāna papīru. Uzglabā
siltā vietā. Pēc nedēļas atdzesētu lieto.
Citrona degvīns
Citrona miziņa, 1 l degvīns, 2 tējk. cukurs
Sagrieztai
citrona miziņai uzlej degvīnu, pieber cukuru; pudeli skalojot, cukuru
izkausē. Pēc 3 – 4 dienām piltuvē ieliek vati un degvīnu izkāš.
Dzelteno
citrona miziņu var savārīt ar cukuru un ūdeni, izkāst un liet pie
degvīna pēc vajadzības. Otrā dienā lietojams. Jo ilgāk uzglabā, jo
garšīgāks. Līdzīgi gatavo degvīnu ar apelsīna miziņām.
irlaiks.lv